Günümüz koşullarında çok sayıda farklı kurumdan ve sivil toplum kuruluşundan burs alabilmek mümkün oluyor. Tam da bu noktada aşağıda sıralanan yerlerden burs almak mümkün olmaktadır. İşte detaylar!
Hacı Ömer Sabancı Vakfı
31 yıldır yaklaşık 25 bin öğrenciye burs vermekte olan Hacı Ömer Sabancı vakfı, burslarını belirlediği taban puanına göre veriyor. Vakfın genel olarak amacı başarılı ve dar gelirli öğrencilere destek olmaktır. Kurumun burs başvuru tarihleri 15 Eylül – 15 Ekim arasında değişmekte olup net bir tarihi yoktur.
Başvurular yapıldıktan sonra Kasım ayının sonlarına doğru heyecanlı bekleyiş sona erip, bursları kazanan kişilerin isimleri açıklanmaktadır. Burs bir yılın 9 ayı içerecek öğretim dönemi için veriliyor ve geri ödemeli bir şekilde sağlanıyor. Okulunu bitirip bir işe giren öğrenciden bir yıl sonra 24 ay taksitli olarak tahsil ediliyor.
Toplum Gönüllüleri Vakfı
TOG, diğer vakıflara göre oldukça farklı koşullar dahilinde hareket etmektedir. Bu vakfın en önemli koşulu bir haftada en az 4 saat boyunca herhangi bir toplumsal sorumluluk projesinde gönüllü çalışan olarak yer almaktır. Kriterlerden bir diğeri ise akademik başarıdır. Bursun devamı için öğrencilerin başarı durumları baz alınıyor. Ortalama olarak 130 milyon lira burs verilmekte ve geri ödemesi bulunmamakta.
İstanbul Sanayi Odası Vakfı
Vakıf, bursu karşılıksız olarak vermektedir. Başvurular dilekçe ile yapılmakta olup, uygun adaya burslar verilmektedir. Eylül ayında başvurular başlamaktadır.
İstanbul Ticaret Odası
Vakıf, İstanbul ilinin içerisinde bulunan devlet üniversitelerinin ekonomi bölümlerinde okuyan öğrencilere burs imkânı sağlamakta. Burslar verilirken çeşitli yaş sınırlarına dikkat edilmektedir. Öğrenciler başka bir yerden burs alıyorsa, İstanbul Ticaret Odası’ndan burs alma şansını kaybediyor. Burslarda geri ödenme durumu yoktur. Ara sınıflarda bulunan öğrencilerin alttan dersinin olmaması gerekmektedir. Özel üniversitelerde okuyan öğrenciler ve bölümlerin ikinci öğretimlerinde okuyan öğrencilerin burs başvuruları kabul edilmemekte. İstanbul Ticaret Odası burs başvuruları hey yıl Ekim-Kasım aylarında başvuruya açılıyor.
Vehbi Koç Bursu
Maddi anlamda sıkıntı çeken fakat yetenekleri ile ön plana çıkabilen gençlere eğitimde eşitlik yaratmak amacıyla burs dağıtılıyor. Vakıf, 1969 yılından bugüne kadar okumaya hevesli gençleri verdiği burslar ile desteklemekte ve eğitimlerine yardımcı olmak için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Vakıf, 2008 yılı sonunda 40 bine yakın öğrenciye burs imkânı sağlamıştır. Bugüne kadar kamu ve özel kuruluşlar arasında en çok burs veren kuruluş Vehbi Koç kuruluşudur. Her yıl ortalama 2.000’e yakın öğrenci bu burslardan yararlanmaktadır.
Sabancı Vakfı
LYS’de belirlenen taban puanlarını geçerek Sabancı Vakfı tarafından burs kontenjanı tahsis edilen üniversitelere yerleşen maddi açıdan sıkıntı çeken öğrencilere verilir. Sabancı Vakfı’nın burs başvuruları öğrencilerin, 15 Eylül – 15 Ekim tarihleri arasında öğrenim görülen üniversitelerin öğrenci işlerine başvuru yapmaları ile gerçekleşmektedir. Üniversite, başvuran öğrencilerin değerlendirilmesini başarı ve maddi durumlarını kontrol ederek en uygun kişilere burs vermeye çalışmaktadır.
İstanbul Ticaret Üniversitesi
Bir yıllık eğitim sürecini 3.5 not ortalaması ile bitirebilen öğrenciler sonraki yıl başarı bursu dahilinde okumaktadır. Belirli yarışmalarda Türkiye’yi temsil ederek yarışmalara katılan ve derece alan kişilere İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından spor bursu verilmektedir.
21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı (YEKÜV)
YEKÜV, gençlerimizin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla öğrencilere burs sağlamaktadır. Başarılı fakat maddi açıdan sıkıntı yaşayan öğrencilere, her yıl belirlenen şartları taşıması durumunda 21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından burs imkânı sunuluyor.
21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından burs almaya hak kazanan öğrenciler, başarılı oldukları her eğitim dönemi başında başarılı durumlarını belgeledikleri sürece mezun olana kadar bursları devam etmekte. Başarısız olan, mezun olan, evraklarını zamanında getirmeyen ve vakıf etkinliklerine gerekli katılımı sağlamayan öğrencilerin bursları sonra ermektedir.
Burs miktarları her eğitim öğretim döneminde 21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı yönetim kurul tarafından belirlenmekte ve burslar ödendikten sonra karşılığı alınmamakta. Öğrencilerden beklenilen hususlardan birisi, öğrencilerin eğitsel sosyal ve kültürel projelere katılmasıdır. Toplumsal dayanışmaya katkı amacıyla gönüllülük bilinci kazanmaları istenmektedir.