Kredi ve Yurtlar Kurumu her sene üniversiteye yeni başlayacak öğrenciler için burs şansı tanımaktadır. Genellikle zor durumdaki ailelerin çocukları için oluşturulan bu fon, bazen iyi durumda ailelerin çocuklarına da çıkabiliyor. Açık öğretim ve uzaktan öğretim öğrencileri bu burstan faydalanmamaktadır.
Ancak bu öğrenciler için aralarında Şehit Çocukları (şehit bekar ise bekar kardeşi), Gazi Çocukları (çocuğu yok ise kendi), %40 engelli raporu olan öğrenciler, anne ve babası vefat eden öğrenciler, liseyi Yetiştirme Yurtlarında yaşayarak tamamlayan öğrenciler, Darüşşafaka Lisesinden mezun öğrenciler, amatör milli sporcu öğrenciler öncelikli olarak burs alabilirler. Bu bursu alabilmek için her sene KYK tarafından belirlenen tarihler arasında internet sitesinden kişisel bilgilerinizi doldurarak başvuru yapmanız beklenmektedir.
Ön Lisans, Lisans Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri ise yine bu öncellikli durumdalarsa öncellikli bursa başvurmaları onlar için daha avantajlı olacaktır. Ancak normal KYK Burs başvurularına da katılım sağlayabilirler. Bu özellikleri içermeyen ama çok kardeşli bir öğrenciyseniz ve çoğu okuyorsa yine kazanma olasılığınız daha yüksektir. Örgün ve İkinci Öğretim olmanızın bir farkı yoktur.
İki tip öğrenimde de burs kazanabilirsiniz. KYK Burs başvurusu yapan ve hak kazanamayan her öğrenci içinse geri ödemeli kredi imkânı sağlanmaktadır. Öğretiminiz boyunca aldığınız bu krediyi mezun olduktan 2 sene sonra geri ödemeye başlanmanız beklenmektedir. Belli şartlarla ertelenen bu ödeme, 2 sene sonrası için belli bir faiz işlenmektedir. Kredi hesabınız yapıldıktan sonra ödeme aşaması için okulunuz bittiğinde bilgilendireceksiniz. Ancak kaçırmamak için KYK Ödeme sitelerinden takip edebilirsiniz.
Hangi Durumlarda KYK Bursu Kesilir?
Bulunduğunuz okulun not sistemine göre 4/2.0 ortalama, 100’lük sistemde 53.33 üzeri bir ortalamaya sahipseniz bursunuzu almaya devam edersiniz. Ancak derslerde gösterdiğiniz başarısızlıklar ve not ortalamanızın düşmesi halinde kazandığınız bursu kaybedeceksiniz. KYK yurdunda kalıyorsanız, yurttan süresiz atılmak (alınan uyarı sayısı 3’ü geçtiğinde), okuldan uzaklaştırma almak, okulunuzun kapatılması ve kesin hükümle mahkûm olmanız durumlarında bursunuz kesilecektir. Yani bu bursu alma şansınızı devam ettirmek için başarılı ve uyumlu bir öğrenci olmanız gerekmektedir.
Ne Kadar Süre KYK Bursu Ödemesi Alırım?
KYK Bursunu her bölümden öğrenci alabildiği için bölümünüzün süresine bağlı olarak o sene kadar ödeme alırsınız. Hazırlık sınıfınız eğer zorunlu ise Ön Lisans (2 Sene) ve Lisans (4,5 veya 6 sene) öğrencisi olarak hazırlık sınıfı senesi içinde burs alabilirsiniz. Ancak Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri hazırlık sınıfı içinde burs alamazlar. Ek olarak DGS ile 4 senelik bölümlere geçiş yapan öğrencilerde hazırlık sınıfında burs alamazlar.
Daha önce eğer burs veya kredi almış bir öğrenciyseniz yeniden bu bursa hak kazanamazsınız. Kaydınızı dondurduğunuz zaman kredinizi kaydınızı tekrar açtırdığınızda alabilirken, bursunuzu geri alamazsınız. 2020 Ocak ayında en son ödenen ücretler Lisans ve Ön Lisans öğrencileri için 550 TL, Yüksek Lisans öğrencileri için 1100 TL, Doktora öğrencileri içinse 1600 TL olarak belirlenmiştir. Her sene enflasyona göre artış sağlanmaktadır.
KYK Bursu Kazandıktan Sonra Ne Yapmalıyım?
Kredi ve Yurtları Kurumunun İnternet sitesinden yaptığınız başvuru sonrasında yeniden bu siteye girip T.C. Kimlik numaranızla kazandığınızı onayladıktan sonra Ziraat Bankasına üniversitenizin bulunduğu şehirdeki belirlenen şubeye gidip burs kartınızın işlemlerinizi tamamlamalısınız. İmzalayacağınız kağıtlar sonrasında banka kartınız adınıza tanımlı bir şekilde size teslim edilecektir.
İlk yapmanız gereken kartınıza ATM’den şifre belirlemek olmalıdır. Bu şekilde kartınızı güvenle kullana bilirsiniz. İsterseniz kartınızın kredi kartı özelliğini de aktive edebilirsiniz. 500 TL limiti bulunan kredi kartı normal bir kredi kartı özelliğine sahiptir. Zamanında geri ödemesini veya asgari ödemesini yapmanız gerekmektedir. Limitini de bankanıza danışıp artırabilirsiniz.