Yükseköğretime geçiş sınavlarından biri olan AYT’NİN açılımı Alan Yeterlilik Testidir. Üniversite adayı öğrencilerin ilk oturum olan TYT’ye girdikten sonraki ikinci oturum sınavı AYT’dir. Aday TYT barajı olan 150 puan ve üzerini aldıktan sonra bu sınava girmeye hak kazanır. Sınavda tek bir kitapçık verilmekte ve adaylar hangi puan türünün hesaplanmasını istiyorsa o alanın testini çözmeleri gerekmektedir. AYT puanı TYT puanı etkilemez ve yüzdelik dağılımlarla ortak puan hesaplanır. AYT’nin genel puana etkisi %40 oranında iken AYT %60 oranında etkilemektedir. Bu nedenle 4 yıllık üniversite tercih edecek adayların AYT puanları oldukça önemlidir.
AYT’de Hangi Dersler Vardır?
AYT’de verilen kitapçık içerisinde 4 farklı test vardır. Bu testler; Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler 1, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler 2’dir. Her bir test toplam 40 sorudan oluşmaktadır. Kitapçıkta toplam 160 soru bulunmaktadır. Adayların kendi alanlarının bölümlerine veya tercih etmek istedikleri alanların bölümlerine ait testleri çözmeleri gerekmektedir. Aday tüm alanlarla ilgili puan türünün hesaplanmasını istiyorsa bütün testleri çözebilir.
Her biri 40 soru olan AYT testlerinin derslere göre soru dağılımları da şu şekildedir;
- İlk test olan Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler 1 testinde; 24 tane Türk Dili ve Edebiyatı, 10 tane Tarih ve 6 tane Coğrafya sorusu bulunmaktadır.
- İkinci test olan Sosyal Bilimler 2 testinde; 11 tane Tarih, 11 tane Coğrafya, 12 tane Felsefe Grubu ve 6 tane Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları bulunmaktadır.
- Üçüncü test olan Matematik testinde; 25’i Matematik 15’i Geometri olacak şekilde dağılım yapılmıştır.
- Dördüncü test olan Fen Bilimleri testinde ise, 14 fizik, 13 Kimya ve 13 Biyoloji sorusu bulunmaktadır.
AYT puanınızı hesaplamak için buraya tıklayınız.
AYT’de Puan Türüne Göre Çözülmesi Gereken Testler Nelerdir?
AYT’de üç farklı puan türü hesaplanmaktadır. Bunlar; sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleridir. Sayısal puan türünden hesaplama yapılmasını isteyen aday 40 soru Matematik ve 40 soru Fen Bilimleri testleri olmak üzere toplam 80 soruya cevap vermelidir.
Sözel puan türünün hesaplanmasını isteyen aday 40 soru Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler 1 ve 40 soru Sosyal Bilimler 2 olmak üzere toplam 80 soruya cevap vermesi gerekmektedir. Eşit ağırlık puan türlerinin hesaplanmasını isteyen adaylar ise, 40 sorudan oluşan Matematik Ve 40 Sorudan oluşan Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler 1 olmak üzere 80 soruya cevap vermesi gerekmektedir.
Örnek verecek olursak sayısal bölümden puanın hesaplanmasını isteyen bir öğrencinin sayısal puanını yalnızca çözülen Matematik ve Fen Bilimleri testi etkilemektedir. Ekstradan çözülen Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler 1 testi sayısal puan türünüze etki yapmayacaktır. Matematik ve Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler 1 testini çözdüğünüz için eşit ağırlık puanınızı belirleyecektir.
AYT Puanının Hesaplanması İçin Gereken Baraj Nedir?
ÖSYM’nin belirlediği kural çerçevesinde öncelikle ilk oturum olan TYT’den 150 puan ve üzeri almak gerekmektedir. 150 puan şartının yanı sıra TYT Türkçe ve TYT Matematik testlerinden birinden en az 0,5 net yapmanız gerekmektedir. İkinci oturum olan AYT’ye geldiğimizde çözmeniz gereken iki testin birinden 0,5 net yapmak puan hesaplanması için gereklidir. Aday 180 ve üzeri puan alırsa 4 yıllık üniversite tercihi yapabilmektedir.
Örneğin AYT’de; eşit ağırlık bölümünden adayın puanın hesaplanabilmesi için Matematik veya Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler 1 testlerinin en az birinden 0,5 net yapması puan hesaplaması için yeterli olacaktır.